Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Βαδίζουμε εν μέσω μιας προεκλογικής περιόδου κατά την οποία συμβαίνουν διάφορα παράξενα πράγματα, πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα της μεταπολίτευσης. Ένας πρωθυπουργός που προκηρύσσει άρον άρον εκλογές, μια εθνική τραγωδία, αποτέλεσμα της ελλιπούς οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού, απροθυμία της κυβερνώσας παράταξης να συζητήσει ουσιαστικά οποιοδήποτε ζήτημα ταλανίζει την χώρα, εκβιαστικά διλλήματα που παραπέμπουν σε εποχές μακρινές. Μια κυβέρνηση που είχε τις τύχες τις χώρας τα τελευταία τρισήμιση χρόνια και δεν προχώρησε σε καμία σοβαρή μεταρρύθμιση, που καυχιέται πως τα έργα που δρομολόγησε και θεμελίωσε η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είναι δικά της, εμφανίζεται αδιάλλακτη για άλλη μια φορά και χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις για το μέλλον ζητάει και πάλι την εμπιστοσύνη σας.
Προσπαθεί να μας πείσει ο Κ. Καραμανλής τις τελευταίες μέρες πως η οικονομία της χώρας ευημερεί και πως είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι εύκολο κάποιος να αρχίσει να παραθέτει δείκτες και αριθμούς, αλλά πως μπορεί να τολμάει κάποιος να μιλάει για ανάπτυξη την στιγμή που τα τελευταία τρισήμιση χρόνια μειώθηκε πραγματικά το εισόδημα του πολίτη κατά 30%.; Πώς μπορεί να μιλάει κάποιος για μείωση της ανεργίας την στιγμή που αυτή η μείωση είναι πλασματική καθώς προέρχεται από την ραγδαία αύξηση του αριθμού εργαζομένων που απασχολούνται σε προγράμματα μερικής απασχόλησης, τα λεγόμενα stage;
Το ΠΑΣΟΚ έχοντας κάνει την αυτοκριτική του και μαθαίνοντας από τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος έρχεται και πάλι δίπλα σας και σας παρουσιάζει τις προτάσεις του, ως η μοναδική πολιτική δύναμη που μεταπολιτευτικά ενδιαφέρθηκε για τον Έλληνα πολίτη, τον μισθωτό, τον εργάτη και μετουσίωσε αυτό το ενδιαφέρον έμπρακτα μέσα από μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές στην Ελληνική κοινωνία.
Έτσι λοιπόν και τώρα, αντίθετα από την Νέα Δημοκρατία που έχει αρκεστεί στην παροχολογία, σας προτείνει μια σειρά από μέτρα ικανά να οδηγήσουν σε άνοδο του επιπέδου ζωής του πολίτη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Ειδικότερα:

1. Μείωση της ανεργίας κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ στην τετραετία.
2. Καθιέρωση του δικαιώματος εργαζομένων και ενηλίκων στη δια βίου μάθηση.
3. Στροφή των προγραμμάτων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (STAGE), κυρίως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
4. Πραγματική εξατομικευμένη στήριξη των ανέργων.
5. Δυνατότητα απασχόλησης επί 4 συνεχή έτη για νέους, με πλήρη ασφάλιση και (κλιμακούμενη) καταβολή ασφαλιστικών εισφορών
6. Αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς εργασίας ώστε να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και οι προβλέψεις για την υγιεινή και ασφάλεια
7. Σε μια οθόνη, σ’ ένα λεπτό όλες οι ευκαιρίες για δουλειά σε κάθε σημείο σ’ όλη την Ελλάδα.
8. Ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού εντός τετραετίας.
9. Ανάληψη ευθύνης των μηχανισμών κατάρτισης και στήριξης των ανέργων (ΟΑΕΔ, ΛΑΕΚ) από τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της τριμερούς συμμετοχής.
10. Προγράμματα ανασυγκρότησης στις φθίνουσες περιοχές.
11. Θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Εργασίας για απασχόληση, των μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών, των ανέργων μητέρων πολύτεκνων οικογενειών, των αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών, των ατόμων με αναπηρία.
12. Δραστική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.
13. Ίσα δικαιώματα και ευθύνες για όλους τους μετανάστες


Δεν πρέπει κανείς να ξεγελαστεί από την απέλπιδά τους προσπάθεια να παραμείνουν στην εξουσία, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο αλλά κυρίως τον κρατικό μηχανισμό προς όφελός τους. Είναι πολλά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών σύμφωνα με καταγγελίες ότι χρησιμοποιούνται υπουργεία και κρατικοί μηχανισμοί για προεκλογικούς σκοπούς. Όμως η εποχή τους ξεπέρασε. Προσπάθησαν να κυβερνήσουν την Ελλάδα με μεθόδους και όρους άλλων εποχών.
Η νέα αλλαγή συντελείτε και όλοι μαζί βαδίζουμε προς αυτήν. Ας μην μένουμε αμέτοχοι σε αυτά που βλέπουμε.
Φωτογραφίες από την επίσκεψη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Olga Tsetine Blog

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ Web Radio

ΠΑΣΟΚ Web TV