Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Δεσμευόμαστε για την καλύτερη λειτουργία του Πυροσβεστικού σώματος

Με μεγάλη μου χαρά επισκέπτομαι σήμερα την 4η ΕΜΑΚ, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσω με ένα «κομμάτι» των σωμάτων ασφαλείας, το οποίο προσφέρει αθόρυβα και με συνέπεια τις υπηρεσίες του στην ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει.
Δυστυχώς στο μυαλό μας έρχεται το Πυροσβεστικό σώμα και η ΕΜΑΚ μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν το έργο της πυρόσβεσης τίθεται στο επίκεντρο του καθημερινού ενδιαφέροντος, όπως συνέβη το φετινό καλοκαίρι με τις φωτιές που κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις δασικών περιοχών ανά την Ελλάδα. Ωστόσο γνωρίζω ότι το έργο σας δεν σταματάει την καλοκαιρινή περίοδο, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά εκτείνεται σε όλη την διάρκεια του έτους.
Την φετινή χρονιά τεθήκατε στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος. Δεχτήκατε πολλά πυρά από κατοίκους των πληγέντων περιοχών, οι οποίοι επάνω στην αγανάκτησή τους, έστρεψαν τα πυρά τους στους μοναδικούς ανθρώπους, που πραγματικά στάθηκαν δίπλα τους.
Δυστυχώς η κυβέρνηση άφησε εκτεθειμένους τους πυροσβέστες, τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας, όσο και κατά την διάρκεια των δύσκολών στιγμών, που όλη η Ελλάδα πέρασε.
Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και την αγωνία σας, ώστε να εκπληρώσετε στο έπακρο το καθήκον σας απέναντι στους συμπολίτες σας.
Μην ξεχνάτε ότι το ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του και ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων είχα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στελέχωση και εκπαίδευση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ στον βαθμό που ήταν δυνατό. Πιο συγκεκριμένα:

1. Αυξήθηκε η δύναμη του μόνιμου προσωπικού του Σώματος κατά 2.500 θέσεις. Βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο πρόσληψης και αξιολόγησης των εποχικών και μόνιμων πυροσβεστών.
2. Ολοκληρώθηκε η πρόσληψη 5.500 εποχιακών πυροσβεστών κατά την αντιπυρική περίοδο 2003.
3. Ιδρύθηκε και στελεχώθηκε με εξειδικευμένο - επιστημονικό προσωπικό το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης και με επιστημονικό προσωπικό η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο στην εξιχνίαση σχετικών εγκλημάτων.
4. Προσλήφθηκαν 160 ειδικοί επιστήμονες για την στελέχωση επιτελικών και επιχειρησιακών υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.
5. Ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, 13 περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα στην έδρα κάθε περιφέρειας για άμεση κινητοποίηση και συντονισμό των δυνάμεων.
6. Ιδρύθηκαν 16 αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα σε περιοχές υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.
7. Ιδρύθηκαν 135 νέες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες αποκεντρωμένες σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
8. Ιδρύθηκαν και λειτούργησαν 6 νέες Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), επιχειρησιακά χωροθετημένες σε ισάριθμες περιφέρειες της χώρας.
9. Ιδρύθηκαν και λειτούργησαν 4 νέοι υπερσύγχρονοι Πυροσβεστικοί Σταθμοί στις Βιομηχανικές περιοχές Ηρακλείου, Βόλου, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.
10. Αναβαθμίστηκε το 199 του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος.
11. Ιδρύθηκε αυτοτελής υπηρεσία Εναερίων Μέσων του Σώματος και την εξοπλίστηκε με ελικόπτερα κατάλληλα για συντονισμό, διάσωση και αεροπυρόσβεση.
12. Θεσμοθετήθηκε και ενεργοποιήθηκε ο εθελοντισμός στην Δασοπυρόσβεση και σε όλα τα επίπεδα αποστολής του Σώματος.
13. Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης για κάθε αντιπυρική περίοδο και βελτιώθηκε η υποδομή των υπηρεσιών παροχής προληπτικής πυρασφάλειας για ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με τα προγράμματα Κοινωνία της Πληροφορίας και Πολιτεία.
14. Ελήφθη ειδική μέριμνα για την βελτίωση των οικονομικών του προσωπικού του Σώματος, όπως και για την θεσμοθέτηση αντικειμενικών, αξιοκρατικών κριτηρίων πρόσληψης και προαγωγών του προσωπικού.
15. Δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 264 Δοκίμων Πυροσβεστών για την στελέχωση των Υπηρεσιών του Νομού Αττικής και των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών.
16. Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση 50 Αξιωματικών με στόχο την ανάληψη καθηκόντων Εκπαιδευτή στον τομέα Διασώσεων, και πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω εκπαιδεύσεις στην αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων, στην Πληροφορική και στην αντιμετώπιση ΡΠΒΧ ουσιών.
17. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής του Πυροσβεστικού Σώματος παραλήφθηκαν 82 Πυροσβεστικά Οχήματα διαφόρων τύπων, 146 Οχήματα μεταφοράς προσωπικού και βοηθητικά οχήματα διαφόρων τύπων. Πραγματοποιήθηκαν προμήθειες πυροσβεστικού, διασωστικού, μηχανολογικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (διασωστικές σειρές, αντλητικά συγκροτήματα, πομποδέκτες κλπ.).

Τα αποτελέσματα του έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ:

1. Από εκεί που κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα έχανε έως και 1 εκ. στρέμματα δάσους καταφέραμε να μειώσουμε και να σταθεροποιήσουμε αυτόν τον αριθμό στα 80 με 90 χιλιάδες στρέμματα.
2. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν οι χρονιές του 2002 και 2003, όταν θέσαμε και πετύχαμε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο: το χαμηλό ρεκόρ 50ετίας σε καμένες δασικές εκτάσεις.
3. Μάλιστα χάρη στα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής, η Ευρωπαϊκή Ενωση έφτασε να προτείνει το 2004 την έξοδο της Ελλάδας από την ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για δασικές πυρκαγιές.

Από την άλλη πλευρά η τωρινή κυβέρνηση εξέθεσε τον εαυτό της, αλλά κυρίως εσάς θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών. Η άκρα κομματικοποίηση του Σώματος στα υψηλά κλιμάκια έφερε δυσάρεστα αποτελέσματα και γέννησε αμείλικτα ερωτήματα , τα οποία η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει.
Η 4η ΕΜΑΚ, της οποίας οι βάσεις για την δημιουργία της τέθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραμένει ακόμη ελλιπώς στελεχωμένη και χωρίς καμία πρόνοια από την τωρινή κυβέρνηση για την μελλοντική στελέχωσή της. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας περιορίστηκαν για άλλη μια φορά σε γιορτές και τυμπανοκρουσίες χωρίς κανένα πρακτικό και απτό αποτέλεσμα.
Ως μελλοντική κυβέρνηση, που σύντομα θα αναλάβει τις τύχες της χώρας δεσμευόμαστε για την καλύτερη λειτουργία του Πυροσβεστικού σώματος, με πλήρη κάλυψη των ανθρωπίνων και υλικών αναγκών του.
Με την σειρά μου δεσμεύομαι πως θα κάνω ότι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλίσω επιτέλους την πλήρη στελέχωση της 4ης ΕΜΑΚ και την κάλυψη όλων των αναγκών της στον βαθμό που είναι δυνατό, ώστε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να αισθάνονται την ασφάλεια που τους αρμόζει αλλά και εσείς να κάνετε την δουλειά σας με αξιοπρέπεια, χωρίς να διακινδυνεύετε την ζωή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Olga Tsetine Blog

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ Web Radio

ΠΑΣΟΚ Web TV