Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Επίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα στην ΕΑΣ νομού Ροδόπης, έναν θεσμό που δημιούργησε και στήριξε το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έτσι νέες προοπτικές στους αγρότες και την διαχείριση των αγροτικών προϊόντων, προς όφελος πάντα του Έλληνα αγρότη.
Γνωρίζω και κατανοώ τα προβλήματά σας. Η μείωση του εισοδήματος των αγροτών, η μείωση των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, η ελλιπής υποστήριξη προϊόντων που παράγει η ελληνική γη και ζουν για χρόνια τις ελληνικές οικογένειες της ελληνικής υπαίθρου είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες σήμερα.
Η Νέα Δημοκρατία, πριν από τις εκλογές του 2004 είχε δεσμευτεί μέσω του προσώπου του Κ. Καραμανλή ότι θα δώσει αγώνες για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των αγροτών. Επίσης, ο Κ. Καραμανλής είχε δεσμευτεί ότι ο ίδιος θα έδινε μάχες στις Βρυξέλες για τους Έλληνες αγρότες. Δυστυχώς ο Κ. Καραμανλής πιστός στην μετεκλογική του τακτική άφησε τους αγρότες στο έλεος της τύχης τους χωρίς να καταβάλει καμιά προσπάθεια αυτός και οι υπουργοί του.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έρχεται και πάλι δίπλα σας και προτείνει αυτά τα μέτρα που απαιτούνται για την αναβάθμιση του αγροτικού εισοδήματος:

1. Επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική της Ν.Δ. σε κρίσιμους κλάδους (π.χ. καπνός).
2. Αντίθεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει εκ νέου τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής γεωργίας, το 2008
3. Συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων της Ε.Ε. για την Ύπαιθρο με επαρκείς εθνικούς πόρους.
4. Επιβάρυνση αποκλειστικά του κράτους και όχι των αγροτών, για το διοικητικό κόστος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π.
5. Μετατροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε επιτελικό όργανο σχεδιασμού της ανάπτυξης της Υπαίθρου. Αποκεντρώνουμε αποτελεσματικά υπηρεσίες και οργανισμούς όπως ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΠΕΓΕΠ κλπ.
6. Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, αναμόρφωση του κανονισμού του και διεύρυνση της κάλυψης των ασφαλιστικών κινδύνων.
7. Ένταξη των αγροτικών επενδύσεων στις δράσεις του Δ’ Κ.Π.Σ. και στον Αναπτυξιακό Νόμο.
8. Δημιουργία ενιαίου και αποτελεσματικού Συστήματος Παροχής Συμβουλών, που να καλύπτει όλο το φάσμα της ενημέρωσης, τεχνικής στήριξης και επιχειρηματικότητας των αγροτών.
9. Στο σύνολο των αγροτικών δήμων της χώρας τα Κ.Ε.Π. παρέχουν υπηρεσίες μιας στάσης για την πληροφόρηση, ενημέρωση και στήριξη της δράσης των αγροτών.
10. Διαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, του Εθνικού Αποθέματος, των Ποιοτικών Παρακρατημάτων (δημοσιοποίηση ονομάτων αποδεκτών, δημοσιοποίηση κριτηρίων για την κατανομή τους).
11. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών για δημιουργία ή βελτίωση των εκμεταλλεύσεων τους.
12. Εξυγίανση και οργάνωση της αγοράς.
13. Μηνιαία προνοιακή σύνταξη για το ζευγάρι των αγροτών 950 Ευρώ και 550 για το μεμονωμένο αγρότη.
14.Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα με προτεραιότητα τις φθίνουσες αγροτικές περιοχές και τις περιοχές που πλήττονται βασικά προϊόντα.
15.Ενθάρρυνση της μεταβίβασης της γης σ’ αυτούς που την καλλιεργούν, με την λήψη ειδικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών.

Προγράμματα εγκατάστασης νέων επιστημόνων στην ύπαιθρο για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και τη δημιουργία αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Ενίσχυση νέων ζευγαριών με ειδικά κίνητρα παραμονής σε ορεινές, νησιωτικές, καθώς και φθίνουσες και μειονεκτικές περιοχές.
Κίνητρα για την παραγωγή και αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στη χρηματοδότηση καινοτόμων επενδύσεων του πρωτογενούς τομέα.
Στήριξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων. Επέκταση των πιστοποιημένων προτύπων και στήριξη προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Δημιουργία πανελλαδικού δικτύου «πρότυπων αγροκτημάτων».
Ίδρυση πρότυπων αγροτικών σχολών στις αγροτικές περιφέρειες για την επέκταση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών σε όλη τη διάρκεια του παραγωγικού τους βίου.
Ενίσχυση νέων μορφών συλλογικής οργάνωσης των αγροτών.
Ενεργοποίηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και των αντίστοιχων περιφερειακών.
Ολοκλήρωση των μεγάλων και δημιουργία μικρών έργων συλλογής και ταμίευσης υδάτων. Εκσυγχρονισμός και επέκταση των αρδευτικών δικτύων με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και εξοικονόμηση υδατικών πόρων.
Μεταφορά της ευθύνης για τη δασική πολιτική από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Άμεση κατάρτιση δασικών χαρτών, πρόγραμμα εκτεταμένων αναδασώσεων, αξιοποίηση και προστασία των περιαστικών δασών, δασικών χωριών και ορεινών ποδηλατοδρόμων.
Το ΠΑΣΟΚ είναι μια δύναμη διαρκούς αναγέννησης και δημιουργίας. Και από τις 17 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα είναι δίπλα σας. Αλλά και εγώ προσωπικά θα στηρίξω κάθε ενέργεια που θα στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των αγροτών αλλά και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
Φωτογραφίες από την επίσκεψη στη ΕΑΣ Ροδόπης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Olga Tsetine Blog

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ Web Radio

ΠΑΣΟΚ Web TV