Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, ώστε να μιλήσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα σας, τις ανησυχίες σας, τις λύσεις που προτείνετε αλλά και τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της υγείας.
Διανύουμε μια περίεργη προεκλογική περίοδο εν μέσω μιας καταστροφής. Πάνω από όλα προέχει η υλική και ψυχική συμπαράσταση και αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Πάνω από όλα προέχουν οι συνάνθρωποί μας, οι συμπατριώτες μας στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να μην αποδοθούν οι ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία ταμπουρώνεται πίσω από τον πόνο και την οργή ζητώντας να μην της ασκηθεί ίχνος κριτικής. Ένα μόνο θα πω, ότι δυστυχώς αυτή η καταστροφή κατέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο ότι αυτή κυβέρνηση δεν είναι απλά ανίκανη και ανεύθυνη. Είναι επικίνδυνη, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς στοιχειώδη βούληση. Τίποτα. Ορισμένοι αποδίδουν τα αίτια της αντιμετώπισης της καταστροφής συνολικά σε όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Ας μη γελιόμαστε. Τρισήμιση χρόνια η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να επιφέρει τις αλλαγές που έπρεπε αν ήθελε. Αλλά αντίθετα δεν εκμεταλλεύτηκε σε κανένα βαθμό την εμπειρία των προηγούμενων ετών, ούτε τον σύγχρονο εξοπλισμό που προμηθεύτηκε το ελληνικό κράτος με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Φίλες και φίλοι, πρόκειται για μια κυβέρνηση που αναλώνεται μόνο σε κινήσεις εντυπωσιασμού, αδιαφορώντας για όλους μας, για την ελληνική περιφέρεια. Που είναι η περίφημη επανίδρυση του κράτους και η μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας; Ακούσαμε για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για πλήρη εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων, για αναβάθμιση των κέντρων υγείας, για νέα νοσοκομεία. Αναρωτιέμαι που είναι όλα αυτά; Προφανώς και αυτά παραπέμφθηκαν στις καλένδες εξαιτίας του πανικού που έχει καταλάβει την Νέα Δημοκρατία, όπως και όλες οι εξαγγελίες της.
Θα ήθελα να σας θυμίσω πως το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μεριμνά για κάθε Έλληνα πολίτη. Ναι έχει ατέλειες και ελλείψεις, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά δημιούργησε ένα θεσμό, ένα σύστημα με πρόνοια για όλους τους πολίτες. Επίσης κατά την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη δημιουργήθηκαν καινούρια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έρχεται να προτείνει μια δέσμη μέτρων για την εξέλιξη του συστήματος υγείας που θα εφαρμόσει μετά τις 17 Σεπτεμβρίου ως κυβέρνηση πλέον. Πιο συγκεκριμένα:
1. Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ
2. Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό
3. Πρόσληψη 3.000 ατόμων κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά στο ΕΣΥ εντός 5ετίας
4. Χορήγηση Κάρτας Υγείας σε όλους τους πολίτες
5. Εξασφάλιση 24ωρης κάλυψης και κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλο τον πληθυσμό με τη λειτουργία του νέου συστήματος ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
6. Βελτίωση των δεικτών υγείας των Ελλήνων
7. Νέα πολιτική ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία
8. Εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και σφαιρικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία
Μην ξεχνάμε πως καινοτόμοι θεσμοί, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέδωσαν αποτελέσματα και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη περίοδο.
Γίνεται πιστεύω κατανοητή η ανάγκη από όλους για μια νέα αλλαγή. Δεν είναι ένα απλό προεκλογικό σύνθημα. Είναι η πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή αποτελεί την μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει ένα κράτος με κοινωνικό πρόσωπο αλλά και ταυτόχρονα ένα σύγχρονο κράτος, που θα μπορεί να ακολουθεί τους σύγχρονους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευτεί για αυτό και έχει θέσει τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος στην διάθεση και την κρίση του Έλληνα πολίτη από τον Μάρτιο, την στιγμή που 20 μέρες πριν από τις εκλογές ακόμη περιμένουμε να ακούσουμε από τη ν Νέα Δημοκρατία κάτι άλλο πέρα από την παροχολογία.
Ευελπιστώ πως θα με στηρίξετε στις επερχόμενες εκλογές Στην νέα πορεία που καλείται πλέον να διαγράψει η χώρα εγώ θα είμαι δίπλα σας, όπως κάνω αθόρυβα τόσα χρόνια από όποιο πόστο και αν έχω κληθεί να υπηρετήσω τον τόπο. Και επίσης μου δεσμεύομαι πως θα βρίσκομαι εδώ και μετά τις εκλογές, δίπλα σας, να προωθήσουμε τις λύσεις σε όσα σαν ταλαιπωρούν ,από όποια θέση και να κληθώ να υπηρετήσω την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει στις 17 Σεπτεμβρίου.
Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Olga Tsetine Blog

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ Web Radio

ΠΑΣΟΚ Web TV