Σάββατο 4 Αυγούστου 2007

Στις Βρυξέλλες η Όλγα Τσετινέ. Προσκεκλημένη του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη

Προσωπική πρόσκληση προς το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Όλγα Τσετινέ να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες το διάστημα από 17 – 21 Μάρτη απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Σταύρος Αρναουτάκης. Αποδεχόμενη την πρόσκληση η κ. Τσετινέ βρέθηκε εκεί, συνοδευόμενη από τους επιχειρηματίες κ. Σπύρο Γαλόπουλο και Γιώργο Τζαμπαζλή και την Πρόεδρο των Γυναικείων Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Ροδόπης κ. Χρύσα Παπαδοπούλου. Στο γκρουπ της επίσκεψης συμμετείχαν και δήμαρχοι μικρών νήσων της χώρας μας.
«Σκοπός μου προσωπικά ήταν να ενημερωθώ για θέματα που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην Ευρωβουλή και συγκεκριμένα για αγροτικά θέματα που αφορούν ειδικά στο βαμβάκι και στον καπνό που βέβαια καίνε την περιοχή μας. Στόχος μου επίσης ήταν να ενημερωθώ για τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω Ευρωπαϊκών Επιτροπών για τους πολιτιστικούς συλλόγους. Πρέπει εδώ να τονίσω ότι στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία ενός γυναικείου συνεταιρισμού στη Ροδόπη, οπότε ήταν ευκαιρία να πάρουμε πληροφορίες από το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς επίσης να ενημερωθούμε και για τα προγράμματα που τρέχουν και αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη».
Τα μέλη του γκρουπ επισκέφθηκαν την Ευρωβουλή, είχαν συνάντηση με τον ευρωβουλευτή κ. Σταύρο Αρναουτάκη κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως ενημερώνει η κ. Τσετινέ, έγινε αναφορά σε αγροτικά θέματα και συγκεκριμένα στις επιδοτήσεις που λήγουν το 2013, αλλά και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη διαπραγμάτευσή τους από το 2008 έως το 2009. «Επίσης πήραμε μέρος σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ με το δημοσιογράφο Γιάννη Αλαφογιώργο. Μιλήσαμε για τις δράσεις που μπορεί να γίνουν κυρίως στα μικρά νησιά και αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και στις τουριστικές υποδομές και πώς μπορούν να ενταχθούν όλα αυτά σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήταν μια επίσκεψη την οποία και οι καλεσμένοι μου από την Κομοτηνή ευχαριστήθηκαν. Γνώρισαν από κοντά την Ευρωβουλή και τη λειτουργία της, η οποία στηρίζεται στις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων, ενημερώθηκαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πιέσουμε μέσω των Ευρωβουλευτών μας στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και για τους τρόπους επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου για την άντληση χρήσιμων πληροφοριών».
Η κ. Τσετινέ συναντήθηκε επίσης με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκη, με τον οποίο διατηρεί προσωπικές φιλικές σχέσεις, καθώς και με βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, «αλλά δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε καμία άλλη επιτροπή, γιατί τη συγκεκριμένη μέρα συζητιόταν το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, οπότε το πρόγραμμα ήταν συμπιεσμένο».
Κατά την κ. Τσετινέ η παρακολούθηση της λειτουργίας των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια εκπληκτική εμπειρία. «Κατ’ αρχήν και μόνο το γεγονός ότι δουλεύουν 25000 άτομα στο Ευρωκοινοβούλιο από όλες τις εθνικότητες της Ευρώπης και είναι σα να συνιστούν μια μικρή πόλη, οι οποίοι καθημερινά προσπαθούν να προασπίσουν και τα συμφέροντα του εθνικού τους κράτους ενταγμένα όμως μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο, αυτό που ονομάζουμε ενωμένη Ευρώπη, είναι μοναδικό».
Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα τέτοιων επισκέψεων η κ. Τσετινέ αναφέρει ότι «το Ευρωκοινοβούλιο για ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά και με τα κοινά σε μια απόμακρη περιοχή όπως η Ροδόπη, φαντάζει μακρινό. Αγνοούμε τη λειτουργία του, αγνοούμε τους κανόνες που έχουν τεθεί για το Ευρωσύνταγμα, τι είναι ακριβώς αυτό, πώς θα προχωρήσει και αν θα προχωρήσει. Είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και δεν γνωρίζουμε βασικές λειτουργίες του. Προσωπικά με βοήθησε η εμπειρία αυτή, γιατί γνώρισα τον τρόπο με τον οποίο μπορώ να αναδείξω προβλήματα του τόπου μου μέσω των αντιπροσώπων μας που είναι οι ευρωβουλευτές. Ενημερώθηκα, τους ενημέρωσα και βέβαια η επαφή θα είναι συνεχόμενη και με τον κ. Αρναουτάκη και με τον κ. Σηφουνάκη και με όλους τους Ευρωβουλευτές».
Απο την πλευρά των δημάρχων των μικρών νήσων αναπτύχθηκαν τα προβλήματα που αφορούν στις περιοχές τους. «Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν είναι σαν να τους αντιμετωπίζει το κράτος σαν πολίτες δεύτερης γενιάς. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν υφίστανται, ειδικά τη χειμερινή περίοδο, έχουν πρόβλημα υδροδότησης, προβλήματα απορρόφησης χρημάτων για τις υποδομές. Συνεχώς έβγαζαν την αγωνία τους για τον τόπο τους. Υπάρχουν νησιά που έχουν διατηρήσει την αρχιτεκτονική τους δομή, όπως η νήσος Χάλκη, της οποίας η δήμαρχος με νύχια και με δόντια κράτησε το παραδοσιακό χρώμα και ύφος του νησιού, ή νησιά, όπως οι Λειψοί που έγινε γνωστό χάρη του Κουφοντίνα και της “17 Νοέμβρη”, των οποίων οι δήμαρχοι προσπαθούν να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για να κρατήσουν τους κατοίκους που έχουν».
Όσον αφορά στις εικασίες που θέλουν το ευρωκοινοβούλιο να είναι δυσκίνητο ως όργανο η κ. Τσετινέ τονίζει ότι, από τη σύντομη εμπειρία της, η εικόνα που αποκόμισε ήταν πως «είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και πολλές οι επιτροπές, οπότε και η εργασία είναι αυξημένη και ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων πιεστικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Olga Tsetine Blog

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ Web Radio

ΠΑΣΟΚ Web TV