Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Νύχτες Πολιτισμού Δήμου Σαπών


Σε μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας παραβρέθηκε την Παρασκευή 24 Αυγούστου η υποψήφια βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Όλγα Τσετινέ, που πραγματοποιήθηκε στο Θερινό Θέατρο Σαπών «Δημήτρης Τσετινές». Η υποψήφια βουλευτής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον χαιρετισμό της αναφερόμενη στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ανέλυσε την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα και ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου γι’ αυτούς. Μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Αγαπητοί φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες,
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, σε αυτήν την εκδήλωση, που όλοι μαζί θα απολαύσουμε.
Είναι μια εκδήλωση που αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, οι οποίες δεν αποτελούν διαχωριστικό κομμάτι της κοινωνίας, αλλά αντίθετα είναι απόδειξη συνοχής και συνύπαρξης.
Βαδίζουμε εν μέσω μιας σύντομης προεκλογικής περιόδου, στην οποία μια πανικόβλητη κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Διαφθορά, έλλειψη οργάνωσης και πρόληψης, επαναφορά του ανάλγητου κρατικού προσώπου του κράτους, που παραπέμπει στο μακρινό παρελθόν, που κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επιχειρεί η κυβέρνηση να εμφανίσει ανάπτυξη και πρόοδο. Που είναι όμως αυτή; Ποιος απολαμβάνει τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης; Σίγουρα όχι όλοι εσείς, που είδατε τα τελευταία χρόνια το εισόδημά σας πρακτικά να μειώνεται και η κοινωνική πρόνοια να είναι ανύπαρκτη ή για λίγους.
Βαδίζουμε όμως προς την αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας για άλλη μια φορά στηριζόμενο στην εμπειρία και το έργο του παρελθόντος αλλά και έχοντας μάθει από τα λάθη του. Τουλάχιστον εμάς τα λάθη μας προήλθαν εξαιτίας του μεγάλου έργου που είχα παραχθεί και όχι εξαιτίας της ανυπαρξίας μας.
Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει τις θέσεις του μήνες τώρα. Ακόμη περιμένουμε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, πέρα από τις υποσχέσεις, την παροχολογία και το κλίμα ομηρίας που επιχειρεί να δημιουργήσει στον Ελληνικό λαό. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρόβλεψη και σχέδιο για κάθε πρόβλημα που ταλανίζει τους Έλληνες. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και όχι οι αριθμοί. Έτσι και για την Θράκη το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τις θέσεις του λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής χωρίς να θέτει στο περιθώριο τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Μην ξεχνάτε πως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που υιοθέτησε και εφάρμοσε πολιτικές ένταξης των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, γκρεμίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές που οι δεξιές κυβερνήσεις του παρελθόντος είχαν χτίσει. Έτσι και τώρα ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής.
Πιο συγκεκριμένα:
* Διαχειριστικές Επιτροπές Βακουφιών - Προτείνουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα νέο νόμο που να ρυθμίζει τη διαδικασία εκλογής των διαχειριστικών επιτροπών, επιλύοντας το πρόβλημα της διαδικασίας ανάδειξης του εκλογικού σώματος που θα ψηφίσει. Οι όροι εφαρμογής πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και διακομματικής συναίνεσης
* Αναβάθμιση μειονοτικής εκπαίδευσης - Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για ανωτατοποίηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) και ίδρυση σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου, με ένταξη αλλά και διατήρηση αυτονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζουμε την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, που θα επιλύσει το πρόβλημα της προσχολικής αγωγής, ειδικά στον ορεινό όγκο. Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μειονοτικών σχολείων. Παράλληλα, προτείνουμε να στέλνονται στην περιοχή εκπαιδευτικοί με ειδική κατάρτιση στη διαπολιτισμική εκπαίδευση.
* Πρόσληψη μειονοτικών στην Δημόσια Διοίκηση
Προστασία του καπνού ανατολικού τύπου (μπασμά και Κατερίνη) ως παραδοσιακού προϊόντος - Οι ποικιλίες αυτές είναι γερές και με προοπτική. Προτείνουμε:
-- επιδίωξη διαχωρισμού των ποικιλιών καπνού ανατολικού τύπου από τη γενική εφαρμογή της νέας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) καπνού, ώστε να εξαιρεθούν κατά 50% από την περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων μετά το 2009.
-- ειδικό πρόγραμμα στήριξης των παραγωγών και των περιοχών στα πλαίσια του πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ (ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης).
-- η κατανομή του εθνικού αποθέματος να περιλάβει κατά προτεραιότητα και τους καπνοπαραγωγούς ποικιλιών ανατολικού τύπου.
-- επιδίωξη παράτασης των μεταβατικών περιόδων για τα προϊόντα αυτά παραδοσιακού χαρακτήρα και υψηλής ποιότητας για μετά το 2009.
-- το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αποφασίσει να παρακρατεί ποσοστό 2% των ενισχύσεων από τον τομέα καπνού, το οποίο αναδιανέμεται σε όλους ανεξαιρέτως τους καπνοπαραγωγούς με σκοπό την ενίσχυση της ποιότητας, Υπό αυτό το πρίσμα προτείνουμε να δίνεται προτεραιότητα στην αναδιανομή σε ποικιλίες που είναι βιώσιμες. Παράλληλα, απαιτείται μελέτη νέων δυνατοτήτων για τη αγροτική ανάπτυξη της περιοχής: βιολογική κτηνοτροφία μικρής κλίμακας, αγροτουρισμός κ.α.
* Ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ορεινής περιοχής Θράκης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες έρευνες και μελέτες και έχει αφουγκραστεί τα προβλήματα της μειονότητας ώστε να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις, τις οποίες θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση έπειτα από τις 16 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις του για την περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη, είτε ενισχύοντας και κάνοντας διορθωτικές κινήσεις σε θεσμούς που το ίδιο δημιούργησε, είτε με την εφαρμογή νέων ιδεών και θεσμών. Και εγώ προσωπικά θα βρίσκομαι δίπλα σας σε κάθε στιγμή, θα είμαι ανοικτή σε κάθε πρόταση από όποια θέση να κληθώ να υπηρετήσω το ΠΑΣΟΚ και κυρίως την χώρα, όπως έκανα αθόρυβα και με συνέπεια χρόνια τώρα.
Βαδίζουμε όλοι μαζί προς την αλλαγή. Ελπίζω πως θα με τιμήσετε με την στήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας, ώστε όλοι μαζί να βρεθούμε σε αυτήν την νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που πλέον βρίσκεται κοντά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Olga Tsetine Blog

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ Web Radio

ΠΑΣΟΚ Web TV