Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007

Είμαι παρούσα στο πολιτικό γίγνεσθαι διεκδικώντας για το Νομό μου και τους ανθρώπους του

Ένα μήνα περίπου μετά τις εκλογές η Όλγα Τσετινέ, μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ με λόγο ρεαλιστικό, ουσιαστικό και αληθινό μιλά για τη συμμετοχή της στις εκλογές ως υποψήφια βουλευτής, για τα συναισθήματα που της άφησε η συγκεκριμένη συμμετοχή, καταγγέλλοντας συγχρόνως ότι το συγκεκριμένο «παιχνίδι δεν παίζεται τίμια», ενώ δηλώνει παρούσα «στο πολιτικό γίγνεσθαι δίνοντας πάντα το καλύτερο και διεκδικώντας για τον Νομό μου και τους ανθρώπους του».

Η συζήτηση με την Όλγα Τσετινέ επεκτείνεται και στα του ΠΑΣΟΚ και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Κινήματος. Η κ. Τσετινέ εκφράζει την πεποίθηση ότι «μετά την ανάδειξη του νέου Προέδρου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ ενωμένο θα τ΄ αφήσει όλα πίσω του και θα ασχοληθεί σοβαρά και απερίσπαστα με τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και του κράτους», ενώ κρίνοντας τον ένα μήνα της νέας κυβέρνησης δεν διστάζει να τον χαρακτηρίσει ένα από τα ίδια. «Περίμενα και ευελπιστούσα σ’ ένα καλύτερο αποτέλεσμα»

ΠτΘ: Ποιο είναι το συναίσθημα που σας άφησε η συμμετοχή στις εκλογές ;
Ο.Τ.: Η συμμετοχή στις εκλογές, όπως και προεκλογικά είχα πει, σε ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ήταν τιμή για μένα. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Είμαι ικανοποιημένη γιατί έβγαλα μια δύσκολη προεκλογική περίοδο καταθέτοντας τον καλύτερο εαυτό μου, χωρίς συναλλαγές και συμβιβασμούς κάτω από το τραπέζι, δίχως επιλήψιμα μέσα, δίχως τη βοήθεια των λεγόμενων μεγαλοπαραγόντων. Μόνο η αγάπη και η συμπαράσταση φίλων με κράτησε. Από την άλλη μεριά δεν σας κρύβω ότι περίμενα και ευελπιστούσα σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

ΠτΘ: Η μη εκλογή δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα ή τελικά είναι και αυτό μέσα στο παιχνίδι; Παίζεται τίμια το "παιχνίδι" των εκλογών; Αρκεί η καλή πρόθεση ή υπάρχουν και ζητήματα μηχανισμών και άλλων παραγόντων;
Ο.Τ.: Η μη εκλογή μου σίγουρα μου προξένησε στεναχώρια, αλλά, φυσικά, όταν μπαίνεις σε ένα δύσκολο αγώνα, όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι κι εγώ το βίωσα. Δυστυχώς, μόνο τίμια δεν παίζεται το παιχνίδι. Πολλά παίζουν ρόλο την σημερινή εποχή. Δεν αρκεί η καθαρότητα και η εντιμότητα. Δεν αρκεί ο καθαρός και ουσιαστικός πολιτικός λόγος, οι γνώσεις, οι απόψεις. Χρειάζονται πολλά χρήματα, πράγμα που εγώ δεν διέθετα, και υποστήριξη από τοπικούς μηχανισμούς, παράγοντες, συγκροτήματα συμφερόντων. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα ο κόσμος επηρεάζεται από το τάξιμο, το ρουσφέτι. Από τη στιγμή που δεν έχεις να τάξεις κάτι συγκεκριμένο δύσκολα σε στηρίζουν. Εγώ έκανα έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, χωρίς την παραμικρή έκπτωση. Οι άνθρωποι που με ψήφισαν πίστεψαν πραγματικά σε εμένα, στις δυνατότητές μου και στην προοπτική μιας νέας πολιτικής κουλτούρας μακριά από ρουσφέτια και ταξίματα. Αυτό που δηλώνω είναι ότι θα είμαι παρούσα στο πολιτικό γίγνεσθαι δίνοντας πάντα το καλύτερο και διεκδικώντας για τον Νομό μου και τους ανθρώπους του. Παρ΄ όλα αυτά θέλω να σας πω ότι όλη αυτή η διαδικασία ήταν μια φοβερή εμπειρία, ένα μεγάλο σχολείο και δεν δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς να βιώσουν κάτι τέτοιο. “Το ΠΑΣΟΚ ενωμένο θα προχωρήσει”

ΠτΘ:Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ μαλώνουν… Την επαύριο θα υπάρχει ψυχικά ενότητα; Εφόσον έχουν ακουστεί και έχουν παιχθεί πολλά για συνωμότες, καθεστωτισμούς, συνεργασίες με μεγάλα συμφέροντα;
Ο.Τ.: Δεν νομίζω ότι μαλώνουν. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν διαφορετικές γνώμες, διαφορετικές προσεγγίσεις. Μην ξεχνάτε ότι για το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τους υποψήφιους Προέδρους του είναι μία προεκλογική περίοδος και κάθε τέτοια εμπεριέχει και υπερβολές. Περισσότερα άλλωστε λέγονται από τα στελέχη που πρόσκεινται στους υποψήφιους και όχι από τους ίδιους. Τον όρο συνωμότη εγώ δεν τον δέχομαι για κανένα σύντροφό μου. Από την άλλη μεριά όμως είναι αλήθεια ότι, κάθε φορά που το ΠΑ.ΣΟ.Κ βρισκόταν σε ανοδική τροχιά, έβγαινε κάποιο στέλεχος με μια δήλωσή του, διαφοροποιούνταν από την εκφρασμένη από τα όργανα άποψη, και δημιουργούσε αναστάτωση. Αλήθεια είναι επίσης ότι από το 1996 και ειδικά μετά το 2000, παρά το έργο που αφήσαμε στη χώρα, συνδεθήκαμε με τον κυβερνητικό καθεστωτισμό, την αλαζονεία ορισμένων στελεχών, τον πλουτισμό κάποιων και την απομάκρυνση από τον απλό πολίτη. Δεν είναι όμως αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ που θέλει ο κόσμος του. Όσο για τα ΜΜΕ πάντα παίζουν τον ρόλο τους ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Θεωρώ ότι μετά την ανάδειξη του νέου Προέδρου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ ενωμένο θα τ΄ αφήσει όλα πίσω του και θα ασχοληθεί σοβαρά και απερίσκεπτα με τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και του κράτους. “Να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στο Γιώργο Παπανδρέου”

ΠτΘ: Είστε Προεδρική. Κάποιος θα μπορούσε να αποδώσει στον Πρόεδρο πολλά λάθη (επιλογή Φώφης, πλατιές συναινέσεις, βελούδινη διακυβέρνηση κ.λ.π). Τελικά έχει μάθει ο Πρόεδρος και θα μείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ μεγάλο, αλλά προοδευτικό;
Ο.Τ.: Πιστεύω στο Γιώργο Παπανδρέου. Τον εκτιμώ σαν προσωπικότητα, σαν σκέψη, σαν άνθρωπο με προοδευτική γνώμη. Όμως παραδέχομαι , όπως και ο ίδιος άλλωστε, ότι έγιναν λάθη. Το ζήτημα της κ. Γενηματά, όπως αναφέρατε ήταν ένα μεγάλο λάθος που ίσως στοίχισε ακριβά. Το πιο μεγάλο λάθος όμως ήταν αυτό της αποφυγής της ρήξης με το παρελθόν με την καθεστωτική νοοτροπία, τον κυβερνητισμό, τη διαχείριση της εξουσίας. Έχω ξαναπεί ότι η εξουσία δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό. Αντιθέτως πρέπει να αποκατασταθεί ο δεσμός με ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δυνάμεων, να αποκατασταθεί η σχέση και η εμπιστοσύνη εκατέρωθεν, να αποσαφηνίσουμε τις θέσεις μας σε σειρά ζητημάτων, πράγμα που δεν κάναμε τα τελευταία 3,5 χρόνια. Κάτω από την πίεση να ξανακερδηθεί πάση θυσία η εξουσία προσπαθήσαμε να στρογγυλέψουμε τις καταστάσεις, τις ιδέες τον λόγο μας. Είναι γνωστό όμως ότι, «αν δεν σπάσεις αβγά, δεν κάνεις ομελέτα». Ο Πρόεδρος όμως πιστεύω ότι αυτά τα κατάλαβε πρώτος και καλύτερα απ΄ όλους. Έκανε την αυτοκριτική του και πιστεύω ότι θα πρέπει να του δώσουμε μία ακόμα ευκαιρία. Είναι άνθρωπος με βαθιά προοδευτική σκέψη την οποία θα πρέπει να την εκφράζει πλέον χωρίς φόβο και αναστολές. Πολιτεύεται έντιμα, είναι αξιοπρεπής και πιστεύω ότι υπό την προεδρία του μπορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ να εμπνεύσει ξανά τον απλό πολίτη και να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό (παρεξηγημένη λέξη) και την πρόοδο της χώρας. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα και όχι να επανεγκατασταθεί στην εξουσία η γνωστή κομματική νομενκλατούρα ή να «πλιατσικολογήσει» ο κομματικός στρατός.

ΠτΘ: Σε περίπτωση που αποτύχει ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν φοβάστε ότι θα παροπλιστείτε;
Ο.Τ.: Όχι φυσικά. Δεν φοβάμαι. Αλίμονο αν σκεφτόμουν έτσι. Αλίμονο αν δεν είχα το θάρρος της γνώμης μου. Αλίμονο αν ζύγιζα για να δω τι με συμφέρει περισσότερο. Αυτά τα αφήνω για άλλους. Εγώ δεν άσκησα εξουσία. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Να το πω πιο απλά δεν έβγαλα χρήματα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ ή από άλλες θέσεις για να φοβάμαι. Έχω το θάρρος της γνώμης μου, την ιστορία μου, τη διαδρομή μου. Δεν φοβάμαι τίποτα, ελπίζω στο καλύτερο, είμαι ελεύθερη, για να παραφράσω τα λόγια της Βάσω Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο. Παρ΄ όλα αυτά, θεωρώ χρέος αυτονόητο του αρχηγού να συνθέτει, να ενώνει, να εκμεταλλεύεται όλο το στελεχιακό δυναμικό. Αν μπούμε στη λογική των αποκλεισμών, και των περιθωριοποιήσεων, αναλόγως του τι υποστηρίζει ο καθένας, θα οδηγηθούμε σε νέα εσωστρέφεια, σε παρακμή. Θέλω επίσης να εκφράσω την εκτίμησή μου και προς τον Κώστα Σκανδαλίδη και προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο τους οποίους θεωρώ καθ΄ όλα άξιους. Είναι στελέχη με ιστορική διαδρομή, προσφορά και πολλά προσόντα.

ΠτΘ: κ. Τσετινέ σας ευχαριστούμε πολύ
Ο.Τ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

1 σχόλιο:

Telefone VoIP είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Telefone VoIP, I hope you enjoy. The address is http://telefone-voip.blogspot.com. A hug.

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ Web Radio

ΠΑΣΟΚ Web TV